Pažintinės paskaitos apie vyno pasaulį kiekvienam mirtingajam

​Šampano akademija

2024-ieji

Vasario 13 – kovo 19 dienomis

​Populiariausias kursas nuo 2016-ųjų, kurį sudaro šešių paskaitų ciklas, skirtas tik šampano istorijai, jo gamybos subtilumui, stilių įvairovei, teisiniam reguliavimui, tendencijoms bei madoms.

​1 paskaita (02.13). Signature champagne arba kitaip dar vadinami baziniu šampanu. Juo šampano namai pristato savo stilių. Kasmet pagaminti tokio pat stiliaus šampaną, kai oro sąlygos Šampanėje itin sudėtingos, yra tikrų tikriausias iššūkis.

2 paskaita (02.20). Blanc de blancs, baltasis iš baltųjų. Kodėl Chardonnay Šampanėje turi karališką titulą? Kuriose kalvose užauga tobuliausia Chardonnay?

3 paskaita (02.27). Blanc de noirs, baltasis iš juodųjų. Kaip iš nakties tamsą primenančių vynuogių sukuriamas skaidrus šampanas? Kodėl jo nėra tiek daug?

4 paskaita (03.05). Vintage champagne arba vienų metų derliaus šampanas. Kada etiketėje rašomi derliaus metai? Kodėl vintage šampanų per pastarąjį dešimtmetį padaroma vis daugiau ir  daugiau?

5 paskaita (03.12). Rausvasis šampanas. Kiek yra būdų pagaminti rožinį šampaną? Kokios vynuogės šampanui suteikia daugybę rožinių atspalvių? Kodėl rožinis brangesnis nei vintage?

6 paskaita (03.19). Prestige Cuvee arba haute couture. Kiekvienų šampano namų pasididžiavimas, kurį neretai rekomenduojama rūsyje laikyti dešimtmečius.

​Kiekvienoje paskaitoje ragaujamas ir aptariamas 5-6 rūšių šampanas pagal paskaitos temą.

​Kurso kaina – 380 eur/asmeniui

Paskaitos vyks antradieniais, nuo 18 val. “Baltas dobilas” parduotuvėje, Rinktinės g. 5, Vilniuje

Paskaitos trukmė – apie 2-2.30 valandos.

Registracija ir išsami informacija: [email protected]; telefonu 8 687 77883

​Namų Someljė

Vasario 14 – balandžio 3 dienomis

​POPULIARIAUSIOS  VYNUOGĖS.

GERIAUSI PASAULIO VYNUOGYNAI

Vyno pažinimo kursus, kuriuose visas dėmesys skiriamas vynuogių veislėms. Degustuodami vyną iš įdomiausių pasaulio vynuogynų aiškinsimės, kokią įtaką jam turi dirvožemis, vyndario meistriškumas, šimtametė krašto istorija.

 Paskaitų temos:

1. Chardonnay (Chablis, Burgundija, Italija, Austrija, JAV)

2.  Cabernet Sauvignon/Merlot/Primitivo/Malbec (JAV, Čilė, Italija, Ispanija, Prancūzija, Argentina)

3. Riesling (Rheingau, Moselis, Pfalcas, Alsace, Austrija, Naujoji Zelandija)

4. Sauvignon Blanc (Bordo, Sancerre, PAR, Italija, Naujoji Zelandija)

5. Syrah/Shiraz (Rona, Ispanija, Australija, Čilė)

6. Pinot Noir (Burgundija, Austrija, PAR, JAV, Italija, Naujoji Zelandija)

7. Legendiniai vynuogių mišiniai (Bordo, Rona, Toskana, Venetas, Prioratas)

8. Derinimo sesija (maistas&vynas)

​Kiekvienoje paskaitoje ragaujamas ir aptariamas 7-8 rūšių šampanas pagal paskaitos temą.

Kursų kaina – 480 eurų asmeniui.

Paskaitos vyksta kartą per savaitę, trečiadieniais, 18.00-20.00 val.

Paskaitos vyks “Baltas dobilas” parduotuvėje, Rinktinės g. 5, Vilniuje

Registracija ir išsami informacija: [email protected]; telefonu 8 687 77883

​Mūsų kursų filosofija

Rengiame edukacinius vyno pažinimo kursus. Vieninteliai Lietuvoje dirbame su visais vyno tiekėjais, nes mūsų prioritetas – kokybiškas ir įdomus vynas.

​Mums įdomu kalbėti, ragauti, vertinti ir Jus supažinti su vynu, kuris turi istoriją, kurį nuo vynuogyno iki butelio prižiūri atsakingas vyndarys. Kursuose visada ragaujame ekologiško, biodinaminio vyno, bet neišskiriame geriausio. Tai – Jūsų teisė. Mes tik stengiamės supažindinti su instrumentais, kurie padeda atsirinkti, kas kiekvienam yra geriausia ir mieliausia.

​Pažinimas yra didelė jėga!

Mūsų kursai

​Šampano akademija (populiariausias). Šešių paskaitų ciklas.

Įvadas į vyno pasaulį. Keturių paskaitų ciklas

Namų someljė. Aštuonių paskaitų ciklas pažengusiems.

Prancūzijos vyno akademija. Šešių paskaitų pažintis su prancūzišku vynu.

Italijos vyno akademija. Šešių paskaitų ciklas, skirtas Italijos vyndarystei.

​Esu Jūratė Sprindžiūnaitė, įmonės “Vynas ir draugai” įkūrėja, gastronomijos žurnalistė. Vilniaus universitete esu baigusi Žurnalistikos institutą. Taip pat Someljė mokyklą, “Champagne Master Level” (FWS) studijas.

Nuo 1998 metų vyno pasaulis buvo mano hobis. Rašiau rašinius šalies spaudai iš kelionių po vynines, vyno parodas, kalbinau vyndarius ir savo įspūdžiais dalinausi “Lietuvos ryte”, “Žmonėse”, “Verslo žiniose”, “Gerame skonyje”. 2012 metais mano hobis virto darbu, tačiau iki šiol rašau rašinius jei tik randu įdomių temų ir skaitytojų dėmesio vertų pašnekovų.

​Nuo 2015 metų rengiu Šampano dieną “49 mln…”, kuri vyksta spalio mėnesį. Apie kiekvienų metų parodą informacijos galite rasti http://www.sampanodiena.lt

Šampano akademija. Pažengusiems

2024-ųjų pavasarį (informuosime vėliau)

​Šiame kurse daug dėmesio skiriama Šampanės regiono istorijai, degustavimo technikai, terroir supratimui ir brandesniam prestižo kategorijos šampanui.

​1 paskaita (09.20): Coteaux Champenois (ramusis Šampanės vynas)

Romos imperija ir vynuogynai Šampanėje; vienuolynai, jų įtaka; Šampanės vyno populiarėjimas. Kova su Burgundija; įtakingasis markizo Charles de Saint-Évremond; britų įtaka šampanui.

​2 paskaita(09.27): Kitos Šampanės vynuogės

Šampano vertinimas ir ragavimas; kitos Šampanės vynuogės; šampanui reikšmingi moksliniai atradimai; anglų džentelmenai ir Brut.

​3 paskaita (10.04): Single vineyard. Chardonnay

Échelle des crus sistema; Chardonnay istorija Šampanėje; Côte des Blanc; Clos istorija. Svarbiausi clos.

​4 paskaita (10.11): Single Vineyards. Pinot Noir&Meunier, Clos

Meunier Šampanėje; Pinot Noir Šampanėje; Montagne de Reims subregionas; vokiečiai Šampanėje per Antrąjį Pasaulinį karą. Įtakingiausi ir garsiausi Šampanės grafai.

​5 paskaita (10.18): Prestige Cuvée

Prestige Cuvée istorija; antrinė vyno ir šampano rinka; gyvenimas po II Pasaulinio karo; G. Burtin standartai.

6 paskaita (10.25): Prestige Cuvée Rosé

Rausvojo šampano istorija; iškilimas ir šių dienų Prestige Cuvée Rosé.

​Kursų kaina – 540 eurų asmeniui.

Paskaitos vyksta kartą per savaitę, trečiadieniais, 18.00-20.00 val.

Registracija ir išsami informacija: [email protected]; telefonu 8 687 77883

Mūsų kursų filosofija

Rengiame edukacinius vyno pažinimo kursus. Vieninteliai Lietuvoje dirbame su visais vyno tiekėjais, nes mūsų prioritetas – kokybiškas ir įdomus vynas.

​Mums įdomu kalbėti, ragauti, vertinti ir Jus supažinti su vynu, kuris turi istoriją, kurį nuo vynuogyno iki butelio prižiūri atsakingas vyndarys. Kursuose visada ragaujame ekologiško, biodinaminio vyno, bet neišskiriame geriausio. Tai – Jūsų teisė. Mes tik stengiamės supažindinti su instrumentais, kurie padeda atsirinkti, kas kiekvienam yra geriausia ir mieliausia.

​Pažinimas yra didelė jėga!

Mūsų kursai

​Šampano akademija (populiariausias). Šešių paskaitų ciklas.

Įvadas į vyno pasaulį. Keturių paskaitų ciklas

Namų someljė. Aštuonių paskaitų ciklas pažengusiems.

Prancūzijos vyno akademija. Šešių paskaitų pažintis su prancūzišku vynu.

Italijos vyno akademija. Šešių paskaitų ciklas, skirtas Italijos vyndarystei.

​​Esu Jūratė Sprindžiūnaitė, įmonės “Vynas ir draugai” įkūrėja, gastronomijos žurnalistė. Vilniaus universitete esu baigusi Žurnalistikos institutą. Taip pat Someljė mokyklą, “Champagne Master Level” (FWS) studijas.

Nuo 1998 metų vyno pasaulis buvo mano hobis. Rašiau rašinius šalies spaudai iš kelionių po vynines, vyno parodas, kalbinau vyndarius ir savo įspūdžiais dalinausi “Lietuvos ryte”, “Žmonėse”, “Verslo žiniose”, “Gerame skonyje”. 2012 metais mano hobis virto darbu, tačiau iki šiol rašau rašinius jei tik randu įdomių temų ir skaitytojų dėmesio vertų pašnekovų.

Nuo 2015 metų rengiu Šampano dieną “49 mln…”, kuri vyksta spalio mėnesį. Apie kiekvienų metų parodą informacijos galite rasti http://www.sampanodiena.lt

Pridėti Apžvalgą

Parašykite komentarą

Susisiekite

    Kaip norite susisiekti?

    Esu Jūratė Sprindžiūnaitė, įmonės "Vynas ir draugai" įkūrėja, gastronomijos žurnalistė. Vilniaus universitete esu baigusi Žurnalistikos institutą. Taip pat Someljė mokyklą, “Champagne Master Level” (FWS) studijas. Nuo 2012 metų vedu vyno ir šampano degustacijas. Kviečiu žinias gilinti "Šampano akademijoje".